SERVICIU MOMENTAN INDISPONIBIL

Cand este considerat un animal de companie senior?

In general, rase mici de caini traiesc mai mult decat rase mai mari (pisicile traiesc mai mult decat caini). Dincolo de faptul ca durata de viata va varia in functie de fiecare individ, totusi se stie ca un caine de talie mare devine “senior” dupa varsta de 7 ani, iar un caine de talie mica abia dupa varsta de 10-12 ani. Cea mai buna sursa pentru a afla mai multe informatii in legatura cu varsta de aur a animalului de companie ramane medicul veterinar.

Teste necesare

Examenele de sanatate sunt mai importante decat oricand la animalele  trecute de o anumita varsta pentru a intarzia aparitia unor afectiuni sau pentru detectarea timpurie a problemelor de organ si a osteoartritei. Recomandam vizite la medicul veterinar din 6 in 6 luni pentru un examen complet si teste de laborator. In timpul examinarii, medicul veterinar va va pune o serie de intrebari cu privire la orice modificare in activitatea si comportamentul animalului de companie. Medicul veterinar va efectua o examinare completa. Testele de laborator sunt de asemenea, componente cheie ale examinarii.

Testele de laborator

Medicii veterinari depind de rezultatele de laborator pentru a intelege starea de sanatate a animalului de companie. Cand animalul este sanatos, testele de laborator ofera un mijloc de a determina valorile “de baza” ale animalului de companie. Modificari ale acestor valori chiar daca animal pare sanatos, poate semnala prezenta unei afectiuni.

Odata cu trecerea anilor, teste de laborator sunt recomandate la fiecare sase luni pentru cainii si pisicile sanatoase. La un nivel minim, sunt recomandate urmatoarele teste:

  • Hemoleucograma- Acest test determina numarul de celule rosii din sange, celulele albe si trombocitele. Numarul si tipul de celule dau informatii medicului veterinar in ceea ce priveste diagnosticarea anemiei, infectiilor si a leucemiei. O hemoleucograma, de asemenea, ajuta medicul veterinar in a monitoriza raspunsul animalului la unele tratamente.
  • Sumarul de urina- Analiza de laborator a urinei este un instrument folosit pentru a detecta prezenta unor substante specifice, care in mod normal nu apar in urina, cum ar fi proteine, glucoza, leucocite sau sange. Sumarul de urina poate ajuta medicul veterinar in diagnosticul de infectii ale tractului urinar, diabet, deshidratare, afectiuni renale si multe alte boli.
  • Profilul biochimic sanguin  masoara electrolitii, enzimele si elementele chimice, cum ar fi calciu si fosfor. Informatiile primite ajuta medicul veterinar in a determina modul in care diferite organe, cum ar fi rinichi, ficat, pancreas functioneaza. Rezultatele acestor teste ajuta medicul veterinar sa formuleze un diagnostic precis, sa prescrie un tratament adecvat si sa monitorizeze raspunsul la tratament.
  • Examenul coproparazitologic- Examenul microscopic al fecalelor poate oferi informatii cu privire la mai multe tipuri de boli, cum ar fi dificultati in digestie, hemoragii interne, si tulburari ale pancreasului. Cel mai important, insa, acest test confirma prezenta parazitilor intestinali.

La feline este nevoie de un test suplimentar si anume determinarea hormonilor tiroidieni deoarece hipertiroidismul este o afectiune frecvent intalnita la pisicile trecute de o anumita varsta. In plus, in functie de starea animalului de companie si de alti factori, alte teste ar putea fi recomandate. Acestea includ teste pentru determinarea viermilor cardiaci, a leucemiei feline, evaluarea tensiunii arteriale, evaluarea proteinelor din urina, examene bacteriologice, radiografii, ecografii si ecocardiografii, electrocardiografii, si evaluari speciale oftalmice.