In general, rase mici de caini traiesc mai mult decat rase mai mari (pisicile traiesc mai mult decat caini). Dincolo de faptul ca durata de viata va varia in functie de fiecare individ, totusi se stie ca un caine de talie mare devine “senior” dupa varsta de 7 ani, iar un caine de talie mica abia dupa varsta de 10-12 ani. Cea mai buna sursa pentru a afla mai multe informatii in legatura cu varsta de aur a animalului de companie ramane medicul veterinar.
Teste necesare
Examenele de sanatate sunt mai importante decat oricand la animalele trecute de o anumita varsta pentru a intarzia aparitia unor afectiuni sau pentru detectarea timpurie a problemelor de organ si a osteoartritei. Recomandam vizite la medicul veterinar din 6 in 6 luni pentru un examen complet si teste de laborator. In timpul examinarii, medicul veterinar va va pune o serie de intrebari cu privire la orice modificare in activitatea si comportamentul animalului de companie. Medicul veterinar va efectua o examinare completa. Testele de laborator sunt de asemenea, componente cheie ale examinarii.
Testele de laborator
Medicii veterinari depind de rezultatele de laborator pentru a intelege starea de sanatate a animalului de companie. Cand animalul este sanatos, testele de laborator ofera un mijloc de a determina valorile “de baza” ale animalului de companie. Modificari ale acestor valori chiar daca animal pare sanatos, poate semnala prezenta unei afectiuni.
Odata cu trecerea anilor, teste de laborator sunt recomandate la fiecare sase luni pentru cainii si pisicile sanatoase. La un nivel minim, sunt recomandate urmatoarele teste:
La feline este nevoie de un test suplimentar si anume determinarea hormonilor tiroidieni deoarece hipertiroidismul este o afectiune frecvent intalnita la pisicile trecute de o anumita varsta. In plus, in functie de starea animalului de companie si de alti factori, alte teste ar putea fi recomandate. Acestea includ teste pentru determinarea viermilor cardiaci, a leucemiei feline, evaluarea tensiunii arteriale, evaluarea proteinelor din urina, examene bacteriologice, radiografii, ecografii si ecocardiografii, electrocardiografii, si evaluari speciale oftalmice.